STAD – Eindelijk is de kogel door de kerk. Eerder deze week bereikten de Vlaamse regering en betrokken actiegroepen een historisch compromis inzage het aanslepende Oosterweeldossier. Zo zal de ring rond Antwerpen kunnen worden vervolledigd en het acute verkeersprobleem worden aangepakt. Dat bevestigde overkappingsintendant Alexander D’Hooghe afgelopen woensdag aan de pers. Details over financiering en aanvang van de werken konden echter nog niet vrijgegeven worden. Vandaag maakte de regering bekend dat het voor de versterking van de bestaande ringweg en aanleg van de A102 in zee wil gaan met Zweeds meubel- en woonartikelgigant IKEA. Die samenwerking zou niet alleen de kost moeten drukken, maar de Antwerpse burgers helpen “op praktische en transparante manier” de werken eigenhandig te vervolledigen.
Volgens experts kwamen de onderhandelingen in een stroomversnelling nadat actiegroepen Ringland, Ademloos en stRaten-generaal de nodige 75.000 handtekeningen hadden verzameld om een volksraadpleging te organiseren over de overkapping van de ring. Ook dreigde de Raad van State ermee de bouwvergunning te vernietigen nadat de burgergroepen een klacht hadden ingediend. De organisatoren reageren dan ook tevreden en noemen het akkoord “een overwinning voor de Antwerpenaar en onze longen.” Ook bij oppositiepartijen Groen, Sp.a en PVDA wordt enthousiast gereageerd en zelfs burgemeester Bart De Wever noemt het akkoord een verzoening tussen “mobiliteit en duurzaamheid”. Wel bleef aanvankelijk veel onduidelijk over wie de nodige investeringen zou ophoesten en hoe de werken concreet moeten worden georganiseerd.
“Daarover hebben we nu duidelijkheid,” zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “We hebben ons lang over de praktische kanten van de zaak gebogen en concluderen dat we best van een traditioneel bouwproject kunnen afstappen en beter met een ervaren bedrijf kunnen samenwerken dat oog heeft voor de noden van de consument. En wie houdt er nu in godsnaam niet van IKEA? Hun producten zijn eenvoudig, budgetvriendelijk en stijlvol. Om over die lekkere vleesballetjes maar te zwijgen. Ik begin nu al te kwijlen.”
Concreet gaat de Zweedse winkelketen “eenvoudig in elkaar passende bouwstukken” ontwikkelen die burgers en specialisten “samen en op eigen tempo” tot een sluitende verbindingsweg en tunnel kunnen ombouwen. Bij IKEA zelf wordt de opdracht alvast enthousiast onthaald. “Uiteraard zijn wij trots aan een dergelijk ambitieus verbouwingsproject mee te werken,” vertelde een woordvoerder aan Gazet van Antwerpen. “Meestal leggen wij ons eerder toe op bescheiden huis-, tuin- en keukenuitrusting, maar onze consumenten zijn zelf het creatiefst in het combineren van meubilair en infrastructuur, dus waarom niet meteen een nieuw ringtracé op de markt brengen? Om het betaalbaar te houden rekenen we trouwens maar per aangelegde meter aan in plaats van meteen een miljardenbedrag door uw strot te jagen. Het is toch ook veel aangenamer winkelen als je je kar lekker kunt volgooien met schijnbaar goedkope prulletjes en pas aan de kassa ziet hoeveel je mag ophoesten?”
Ook burgemeester Bart De Wever reageert positief op het nieuws en noemt het compromis een geslaagde verzoening tussen “mobiliteit en duurzaamheid”. Ook de geplande samenwerking met het Zweedse bedrijf ziet de politicus helemaal zitten. “Tja, waarom niet? IKEA creëert al jaren jobs in ons land en geeft de controle helemaal aan de consument terug. Daarbij, als die actiegroepen dan echt zelf inspraak willen over de overkapping van de ring, dan zie ik niet waarom ze hem ook niet zelf in mekaar kunnen steken.”