PARKING – Het ziet ernaar uit dat de politieke carrière van voormalig Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) erop zit. Na cruciale onthullingen over zijn rol in het SamuSocial-schandaal, kwam de socialist voor de zoveelste keer in nauwe schoentjes te staan en zag zich, mede door druk binnen de eigen partij, verplicht de sjerp op te geven en finaal op te stappen. Als antwoord op het pijnlijke vertrek van hun burgemeester, hebben honderden daklozen in Brussel besloten een solidariteitscampagne op te starten en “wat kleingeld” in te zamelen voor hun politieke toonbeeld.
“We vinden het allemaal gewoon zo jammer voor Yvan,” getuigt Jonathan de Graeve-Wittockx, die in 2014 zijn baan verloor en sindsdien rond het Martelarenplein zwerft. “Ik weet het, het zijn harde tijden voor iedereen, maar aan dit tempo lijkt geen enkel politicus nog veilig. Wie is het morgen? Ik bedoel, alles wat je je hele leven opgebouwd hebt, glipt zomaar door je vingers. Ik mag er niet aan denken. Dus ja, het lijkt dweilen met de kraan open, maar we doen wat we kunnen.”
Jonathan, die even zijn drukke schema vrij kon maken voor een babbeltje met onze cameraploeg, wordt geflankeerd door Edwin-Pieter van Coeckemolen, die met een blikje lauwe Cara-pils in de hand geestdriftig vertelt over hoe zijn gokverslaving hem in een negatieve spiraal van drank-, drugs- en zedenfeiten torpedeerde. “Pfff, ze moeten weer overdrijven. Yvan is de kwaadste nog niet. Goed, hij heeft misschien wat fouten gemaakt en wat te gretig geleefd, maar ik vind het typerend voor deze bikkelharde maatschappij als als je daar al meteen voor in de politieke marginaliteit terecht moet komen. Waar is het vangnet voor ontslagnemende bestuurders? We straffen lustig af, maar stellen de vraag niet welke sociale druk en bijkomstige factoren mensen tot dit soort ongewenst gedrag drijven. Ik hoop dat in elk geval dat Yvan weet dat wij hem niet in de kou laten staan en dat hij hier altijd terecht kan voor een pintje of een koud pakje friet.”
De federale regeringspartijen blijven hoe dan ook hard voor Mayeur, die als PS-topman regelmatig overhoop lag met politici van voornamelijk MR en N-VA. Zo reageert premier Charles Michel neerbuigend over de steunbetuigingen aan het adres van de Brusselaar. “Akkoord, disproportionele zelfverrijking en machtsmisbruik kan ons allemaal wel eens overkomen, maar dit soort gedrag mogen we niet onnodig aanmoedigen. Trouwens, ik denk dat onze dakloze vrienden eerst naar zichzelf moeten kijken vooraleer ze een aan lager wal geraakte bureaucraat aan de borst rukken uit misplaatst schuldgevoel. We moeten mijnheer Mayeur leren zichzelf uit het slop te helpen.”