WETENSCHAP – Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA is er in geslaagd een “close fly-by” voorbij de desolate en onmetelijk ver verwijderde rots Ultima Thule te maken. De gigantische, zwevende steen is zo’n zes miljard kilometer verwijderd van de aarde en vertoont vooralsnog geen tekenen van leven. Wel berekenden metereologen intussen dat op jaarbasis het klimaat er een stuk constanter en “minder chronisch deprimerend” moet zijn dan bijvoorbeeld aan onze eigen Belgische kust.
“Je krijgt niet elke dag de kans om weersomstandigheden in ons zonnestelsel nauwkeurig te vergelijken”, wist weerman Frank Deboosere onze redactie telefonisch te vertellen. “Ondertussen weten we dat het op de meeste planeten hoegenaamd niet veel gezelliger is dan pakweg De Panne of Koksijde. Zo zit je op Venus bijvoorbeeld met een onleefbaar plafond aan zwavelzuur en zou je op gasreus Jupiter spontaan imploderen alvorens je deftig vastgoedprijzen kan beginnen vergelijken. Wonen aan onze eigen beperkte kustlijn lijkt dan nog best een degelijke investering, al moet je in een dichtbebouwd land als het onze toch durven uitkijken naar interplanetaire alternatieven.”
De mysterieuze ijsrots lijkt inderdaad ook amper verkaveld, blijkt althans uit de recent gepubliceerde beelden, en zou vooral aan ouderen de broodnodige rust en kalmte kunnen bieden die men op onze overvolle stranden amper vindt. “Het lijkt op zich een nadeel dat Ultima Thule niet over een atmosfeer beschikt, en dus niet inherent levensvatbaar is”, concludeert Deboosere. “Maar ik zeg altijd, beter geen sfeer dan kutsfeer.”
Ze begrijpen van begin af aan dat onze toekomst in de ruimte ligt.
Toch zullen de Belgen het natuurschoon missen.
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2018-2019/de-aarde-draait-door.html#
Ze zullen hopelijk niet klagen als ik deze link geef. Ik heb er geen belang bij.