WETENSCHAP – Nooit eerder scoorde onze schoolgaande jeugd zo slecht als het op leesvaardigheid aankomt, en dat terwijl er net meer informatie dan ooit in boekvorm beschikbaar is. Toch laat niet ieder kind het boek links liggen. Onze reporter sprak met de vierjarige Mats uit Schoten, die nog steeds verwonderd naar zijn eerste boek staat te glunderen. “Hoezo boeken zijn niet cool? Gast, dit ding is the shit“, wist hij ons meteen te vertellen.
“Eerst en vooral, ik kan niet geloven dat dit soort technologie al eeuwen op de markt is. De interface is zo intuïtief en elke pagina laadt meteen en zonder haperen. Ik ben het gewend om op papa zijn iPad naar Bumba te kijken, maar als de wifi het laat afweten, sta ik daar schoon. En zijn battery life is om te janken. Dit ding heeft niet eens een USB-poort of power cable nodig. Fuck you, Apple!”
Toch ziet de kleine, kritisch ingestelde rakker meteen ook enkele werkpuntjes. “Ik weet dat ik nu zwaar aan het mierenneuken ben, maar een automatic screen rotation plug-in zou geen kwaad kunnen. Niemand leest graag ondersteboven. En de opslagcapaciteit – doorgaans één boek per boek – is aan de gênant lage kant. Then again, de eenvoudige, levensechte textuur van het papier geeft het dan ook weer een aangenaam rustiek karakter. En ik kan er mijn snottebellen handig in kwijt. Dikke fucking win.”
Je kunt zien of een boek met de hand is geschreven of op de computer. Kinderen hebben al langer geen persoonlijk handschrift meer. Het lezen is eveneens mechanisch geworden. Ik denk weer aan ‘Alleen op de wereld’ van Hector Malot over Remi die als vondeling naar zijn afkomst zoekt. Als kind las ik het boek dat mijn verdere leven bepaalde los van de goede afloop, die las ik van de week; ik kwam er toen niet verder door. Met de bijbel was mijn aanpak anders; ik las alleen het einde, verder dan openbaring kwam ik niet. Trouwens, voor de verplichte Nederlandse boekenlijst op school zijn de uittreksels op wikipedia een uitkomst om niet levenslang opgezadeld te zijn met de desbetreffende psychose van de auteur.