Boeddhisten kwaad op Magnette: “Blijf met uw fikken van onze zencultuur”

POLITIEK – In het filmpje dat PS-voorzitter Paul Magnette gisteren op sociale media gooide riep de Waalse politicus op om kalm of “zen” te blijven, al viel zijn boodschap lang niet overal in goede aarde. Zo krijgt de Franstalige socialist een barrage aan haatmail over zich heen, en dat vooral uit een onverwachte, boeddhistische hoek. Meerdere Belgische centra, alsook het Tibetaans Instituut, beschuldigen Magnette van “onverantwoorde culturele appropriatie” en eisen dat de politicus “in zijn eigen regionale, talige of spirituele achtergrond naar gepaste symbolen voor kalmte en sereniteit” op zoek gaat.

Onze reporter sprak met Timmy, zelfstandige loodgieter en bekeerde zenboeddhist uit Schoten, die zelf “grote problemen” ziet in de nonchalante toe-eigening van zijn rituele geloofsbelijdenis: “Sorry, maar heel de tempel spreekt er schande van. Als boeddhist probeer je de afleidingen en strubbelingen van de buitenwereld zo veel mogelijk te mijden en nu zie ik waarom. Scroll je godverdomme eens vijf seconden op Twitter en staat die gatmongool daar de heilige stap van de dhyana of concentratie-meditatie te verkleuteren. Effe schaamteloos het hoogste niveau van zelfverwezenlijking tot Vitaya-gezeik herleiden, zeg maar. Je moet als boeddhist stevig je emoties onder controle houden. Wel, dat Magnette zijn achterlijke public relationsteam eens duchtig in bedwang houdt. Blijf met je linkse poten van onze cultuur, foemp!”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Aanbevolen artikelen

3 reacties

  1. Iemand vroeg een van de oude zenmeesters hem de weg naar bevrijding te leren.
    De zenmeester zei: Wie onderdrukt je?
    De man die vrijheid zocht zei: Niemand onderdrukt mij.
    De zenmeester zei: Waarom verlang je dan naar bevrijding?

    Gestolen.

  2. Steeds meer voor zichzelf sprekende uitingen die in de vele eeuwen gemeengoed zijn geworden staan met uitleg onder auteursrecht.
    Het is dus niet eenvoudig om authentiek te zijn.

  3. Mechanisering.
    Ook de Bijbel is steeds verder geprivatiseerd.
    Publieke sector versus privésector.
    Het gaat dus niet zozeer over wie maar wat.

Een reactie achterlaten