LIJFSTIJL – Na een jarenlange afwezigheid van de Vlaamse kijkbuis wordt het oerpopulaire reality-programma ‘Big Brother’ weer van stal gehaald. Commerciele zender VIER haalde het kijkcijferkanon binnen en daar is men duidelijk razend enthousiast over. “Blij dat we de kijker toch even die vreselijke lockdown kunnen helpen vergeten door samen naar doodgewone mensen te staren die het huis niet uit mogen tot een externe autoriteit dat voor hen beslist”, klinkt het in Vilvoorde.
“We hebben eens goed nagedacht hoe we straks samen met televisiekijkend Vlaanderen dit vreselijke jaar kunnen doorspoelen“, zegt programmadirecteur Annick Bongers. “En na een beetje brainstormen kwam de voor de hand liggende oplossing uit de bus. Waarom blijven we niet allemaal lekker binnen zitten om de claustrofobe microkosmos van tien van de straat geplukte weirdo’s en hun opgeklopte frustraties in een veel te dichtbevolkte ruimte op de voet te volgen? Mensen hunkeren naar een frisse wind na al die maanden op elkaars lip te leven en dan leek dit ons het perfecte tegengif. Toch?”
Het programma is een reflectie van een maatschappelijke trend. Zie het als een klaslokaal voor speciaal onderwijs. Je kunt het als satire opvatten, maar om voor lul te staan word je betaald. Dus des te serieuzer nemen de deelnemers het spel.
Dus ik dacht laat ik nou met de hele wereld ook eens zo’n spel organiseren en kijken wie overblijft.
Afgelopen jaar bleek al snel dat Donald Trump de winnaar zou zijn.
Obama is ook weer terug, met een boek, hij suggereert dat Trump een reactie was op ‘black man in white house’.
Hij vergelijkt Trump met Gengis Khan.
Hij heeft warme woorden over voor zijn voorganger George Bush, wiens missie hij uit dankbaarheid voor zijn verkregen presidentschap voortzette.
Velen dachten van het begin af aan al dat hij op zijn best een undercover Republican was, om hun reputatie en die van Amerika, de democratie, te redden. Lang voor de vriendschap van zijn vrouw Michelle Obama met George Bush. Blijkbaar was de gratie van George Bush bij de machtsoverdracht aan Obama een reden voor eindeloze dankbaarheid. Aan hem persoonlijk had hij zijn presidentschap te danken.
Stammenstrijd.
Negers hebben geen verstand van democratie.
Een persoonlijke strijd van iemand die zich niet thuis voelde in zijn eigen huid.
De media hebben consistent de opzet van Obama voortgezet om zo ‘de democratie’ te redden.
Met de vergelijking naar Gengis (Genghis of Dzjengis) Khan maken we opnieuw kennis met de Amerikaanse politiek in de zuidflank van Rusland.
Ook haalt Obama de heldhaftige uitschakeling van Osama bin Laden door elitetroepen weer uit de kast, waarover is geschreven dat die al jaren daarvoor vredig was overleden.