‘Matekesfraude’: wanneer gladde politici zich voordoen als vriend van de arbeidersklasse

POLITIEK – Kiezers die vaak gebruik maken van sociale media moeten steeds meer uitkijken voor een nieuw en gevaarlijk fenomeen: matekesfraude. Concreet waarschuwen politicologen voor gladde praatjesmakers die zich voordoen als voorvechters van de lagere inkomens, maar uiteindelijk uit zijn op eigen gewin en de goedgelovige kiezer wel eens een flink pak geld kunnen kosten.

“Het is op zich geen nieuw verschijnsel”, vertelt professor Sieben Gladjans van de Universiteit Gent. “Charmante populisten die de nietsvermoedende en vaak vereenzaamde kiezer bestoken met hippe hashtags en gulle beloftes. Maar vroeger bleef dat toch voornamelijk bij een flyer in de bus of een praatje op de markt. Nu krijg je dat gezever los in je feed, ook buiten verkiezingsseizoen.”

Het wordt volgens de experts dan ook steeds belangrijker de typische matekesfraudeur te herkennen en tijdig in vraag te stellen. “Ze willen meteen de beste buddy worden van iedereen die het financieel moeilijk heeft, maar eigenlijk zijn ze zo wereldvreemd en elitair als de pest. In plaats van over duurzaam beleid te praten, hangen ze voortdurend de sympathieke uit. Maar ondertussen kosten ze handen vol geld en eens je ervoor gestemd hebt, komt er weinig in huis van hun grootste plannen. Dan gaan ze liever foute shit delen op Instagram of feesten in Marbella.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Aanbevolen artikelen

3 reacties

  1. Ze hadden nooit met acteurs in de politiek moeten beginnen.
    Nu de acteur Alec Baldwin zijn cameravrouw met een pistool heeft doodgeschoten en een klokkenluider van Facebook pleit voor een of andere ethiek, niet iedereen begrijpt de nemesis in het Griekse toneel dat als psychotherapie is bedoeld. Het is een kwestie van niveau wat je opvat voor imitatie. Je hebt altijd mensen gehad die de Bijbel letterlijk nemen. De vroege schrijvers kopieerden hem, dat waren de enigen die konden lezen en schrijven.
    In de katholieke wereld begreep al niemand wat er gezegd werd. Je aanwezigheid was genoeg. Je hoefde zelf niets te zeggen, dat was de Genade. Helaas zijn die gezegende tijden voorbij.

  2. We zien aldus met smart uit naar het nieuwe sociale media platform van Donald Trump.

  3. Stef Hublou Solfrian Vojvoditz

    Goed gevonden.
    Nu maar hopen dat niet te veel mensen dit gaan lezen als een letterlijke, “straightforward” veroordeling van de socialisten of van Conner Rousseau…

Een reactie achterlaten