België heeft dan toch geen racistisch verleden: “Congo in een opwelling gekoloniseerd”

POLITIEK – Kan België weer zonder schroom naar het eigen koloniale verleden kijken? Volgens een nieuwe historische studie mogelijk wel. Daarin staat namelijk te lezen dat de systematische onderdrukking van Congo in Centraal-Afrika niet noodzakelijk het gevolg van diepgeworteld racisme hoefde te zijn. “Een gebied koloniseren kan altijd wel eens in een opwelling gebeuren.”

“Er wordt tegenwoordig heel wat met racisme dit, racisme dat gezwaaid”, concludeert een team onafhankelijke Vlaamse historici in nasleep van de Black Lives Matter-beweging die in 2020 opnieuw aan momentum won. “Daar moet je mee oppassen. Zo verdwijnt echt alle nuance uit het debat. Leopold II zal zeker geen heilige geweest zijn, maar miljoenen mensen aan je wil onderwerpen en massaal uitmoorden is soms sneller gebeurd dan je denkt. Je gaat gezellig in Berlijn iets drinken met andere Europese staatshoofden en voor je het weet, is half Afrika een hand kwijt. We moeten uitkijken met dit soort uitspraken of straks mag je als westerse beschaving echt niets meer.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Aanbevolen artikelen

4 reacties

  1. De dader wordt aangewezen aan het belang dat hij heeft.

  2. Politiek vertaald.
    Angsten zijn het resultaat van het verleden. We zijn de som van dat alles, dit is het denken. We proberen het leven te maken in een beeld dat we in de toekomst projecteren, en dat maakt ons bang.
    Karma is cyclisch, het werkt niet chronologisch (chronisch) zoals ons denken.
    Zie Kairos en Chronos, de verschillende begrippen van de tijd.
    De logica van nu is derhalve met de ene hand de andere afhakken.

  3. Pijnlijke ervaringen werken langer door dan leuke waarbij we ons tijdsbesef even kwijt zijn met XTC ofzo.
    De trauma’s bepalen ons rationele denken. Maar de twee zijn niet hetzelfde.
    Ik kwam weleens iemand tegen met herinneringen aan vorige levens. Ik begreep toen dat dader- en slachtofferrol vaak omgedraaid worden. Dus klagen de mensen zonder het te weten over zichzelf.
    Ik verklaar trouwens niet alle ellende waarin mensen leven als karma, en ook werkt het niet altijd even simpel bij hen die steeds in dezelfde verbanden reïncarneren.
    Maar de aarde is ouder dan we denken.

    1. Het langetermijngeheugen is dus gerelateerd aan trauma.

Een reactie achterlaten